Close

Archives

Laatste berichten

Hoe kies ik de juiste antifouling?
Antifouling is speciale verf waar biociden, koper,  en aangroeiwerende middelen zijn toegevoegd. Deze middelen...
op jan. 21, 2018 | door Klantenervice
Handleidingen de IJssel Coatings
Overzicht van alle handleidingen van de IJssel producten.
op jan. 21, 2018 | door Klantenservice
Wat is osmose?
Wat is osmose, en wat kan je er aan doen. In dit artikel gaan we kort in op de oorzaken, het herkennen en behandelen...
op jan. 21, 2018 | door Klantenservice

Voorbereiden schilderklus aan je boot

Geplaatst op: jan. 21, 2018 | Auteur: Klantenservice | Categorieën: Handleidingen

Wij willen het nogmaals benadrukken: het meest kritische onderdeel van het schilderen van een boot is de voorbehandeling. 

Voorbereiden schilderklus aan je boot

Wij willen het nogmaals benadrukken: het meest kritische onderdeel van het schilderen van een boot is de voorbehandeling.  Een slechte voorbehandeling van de ondergrond zal altijd in de eindlaag te zien zijn, het vermindert de glans en kan tot voortijdig  falen en onthechting van het verfsysteem leiden. Als richtlijn geven wij mee dat ongeveer 80% van de tijd zal moeten worden besteed aan de voorbehandeling en het zetten van primerlagen. 

Enkele eenvoudige zaken om aan te denken zijn:

lees zorgvuldig de instructies op het label en de technisch informatiebladen, 

roer de verf grondig door en verdun de verf al een als dit aangeraden wordt  op het label, 

schilder bij gunstige weersomstandigheden en breng de verf in de juiste laagdikte aan (volgens het rendement zoals vermeld op het label). 

Uiteindelijk resulteert dit in een eersteklas eindlaag waar iedere booteigenaar trots op kan zijn.

Checklist voorbereidingen en voorbewerkingen:

1. Is het werkklimaat geschikt voor mijn karwei?

2. Op welke ondergrond ga ik werken en hoe ga ik deze voorbehandelen?

3. Reinigen, schuren, oude verflagen in slechte staat verwijderen (indien noodzakelijk).

In de volgende paragrafen worden bovengenoemde aspecten nader besproken.

  1. Het werkklimaat, temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, wind, zon

Temperatuur en luchtvochtigheid

Het best werkt u bij een temperatuur tussen de 15°C en 25°C en een luchtvochtigheid van hoogstens 80%. De meeste producten van International zijn bij hogere of lagere temperaturen ook goed te verwerken, maar bij een hogere luchtvochtigheid dan 80% moet  u wel opletten. Hebt u geen hygrometer bij de hand, bevochtig dan het te schilderen oppervlak. Is het na een kwartier nog niet droog, ga dan niet schilderen. Dit geldt ook voor temperaturen onder de 5°C, nevelig weer en wanneer zich condens vormt.

Noot: raadpleeg altijd het technisch informatieblad van het product voor de verwerkingstemperatuur, overschilder- en droogtijden.

Ventilatie en wind

Werkt u binnen en is er onvoldoende ventilatie, dan blijven de oplosmiddelen in de lucht hangen. De droogtijd wordt langer en er kan blaasvorming optreden. Zorg dus voor voldoende ventilatie maar voorkom tocht. Werkt u buiten met veel wind, dan droogt de verf te snel om goed uit te kunnen vloeien. Het resultaat wordt streperig of bobbelig. U loopt ook het risico van stofinslag.

Zon

Vermijd werken in direct zonlicht. Ook bij koud weer kan de verflaag dan zo warm worden dat te snel e droging optreedt of het oplosmiddel door een harde buitenste laag wordt ingesloten. Kortom: extreme omstandigheden altijd zo veel mogelijk vermijden.

Hoe lager de temperatuur, hoe taaier de verf. Gebruikt u daarom (veel) meer verdunning, dan wordt niet al een de droogtijd aanzienlijk langer, maar kan ook de droge laagdikte te dun uitval en. Dan is het beter om thuis de verf op temperatuur te laten komen en zo snel mogelijk daarna te verwerken. Of u zet het blik in een bak lauw water.

Als uw schip veel kouder is dan de omgeving, kan de vochtigheid in de lucht condenseren op de huid, waardoor

de verf niet goed zal hechten of mat kan slaan. Vooral’s-morgens, bij fraai weer, na een koude nacht, kan dit problemen geven.

Werkt u met een 2-componenten systeem, maak dan bij hoge temperaturen niet teveel tegelijk aan. 

Of zet het blik in een bak lauw water. Zo loopt u niet het risico dat de verf al in de pot uithardt.

2. Op welke ondergrond ga ik werken?

Controleer de oude verflaag

Stel vast of de oude verflaag nog goed hecht aan de ondergrond. Breng hiervoor op verschil ende plekken een goed klevende tape aan en trek die er met kracht weer af. Blijven er stukjes aan de tape zitten, dan moet de oude laag verwijderd worden om een goede hechting voor de nieuwe te krijgen. Om te bepalen of u met een 1- of  2-componenten verf te maken hebt op uw jacht gaat u als volgt te werk. U neemt een doek of een stel watten en doordrenkt deze met Aceton. Dit houdt u een paar minuten op dezelfde plaats op de verf. Is hierna de verf zacht of opgeweekt dan is het een 1-component verf. Is de verf niet of nauwelijks aangetast dan heeft u een  2-componenten verf. Twijfelt u nog steeds, vraag dan advies aan een deskundige.

Oude verflagen verwijderen

Het toepassen van een verfverwijderaar (al een op een 1-component product) kan bij het kaal halen van oppervlakken snel er werken dan schuren. Kies hiervoor een milde afbijt, die aan al e milieu-eisen voldoet. Polyester kan aangetast worden door afbijt, controleer altijd het label van de afbijt of deze wel geschikt is voor de ondergrond. Zorg dat geen verwijderaar en verfresten in de bodem terecht komen. Leg onder het schip een folie die al es opvangt en voer de verfresten gescheiden van het afvalwater af. Laat het product niet in afvoer- of waterleiding lopen. Afval en lege verpakkingen volgens de locale milieu verordening afvoeren.

3. Reinigen, schuren en oude verflagen verwijderen

Altijd eerst grondig reinigen

Ook al gaat u het oppervlak nog schuren, maak het altijd eerst grondig schoon en vetvrij. Bij al een schuren komen vuil en vet toch weer in de ondergrond terecht en kunt u hechtings- en andere problemen krijgen. Ook nieuwe oppervlakken moeten altijd eerst gereinigd worden. Als u water over het oppervlak giet en dit er zonder druppelvorming gelijkmatig als een ‘vlies’ weer afloopt,  is het oppervlak voldoende vetvrij.

Schuren

Schuren heeft zowel tot doel om kleine oneffenheden in de ondergrond op te heffen als om het te schilderen oppervlak op te ruwen, zodat de nieuwe verflaag er goed op kan hechten. Is de maximale overschilderbaarheidstijd overschreden (zie label of technisch informatieblad), dan altijd eerst schuren. 

Droog schuren produceert veel stof, waar u bij het schilderen weer last van  hebt. Schuurt u toch droog, neem dan bij voorkeur een machine met afzuiging.  Nat schuren gaat meestal snel er, ook omdat het schuurpapier minder vaak verwisseld hoeft te worden (als u het maar goed nat houdt). Het nadeel van nat schuren is dat u minder goed zicht behoudt op het werk.

Het schuurstof moet geheel verwijderd worden, bijvoorbeeld met water en een borstel, of met stofzuigen en een kleefdoek. Wacht tot al es weer goed droog is  voor u begint met schilderen.

• Breng over een 1-component product nooiteen 2-componenten product aan. 

• Breng op ‘zachte’ ondergronden geen ‘harde’ lagen aan.

• Antifouling uitsluitend nat schuren. Droog schuurstof is schadelijk voor de gezondheid.

• Plamuur nooit nat schuren.

Aluminium

Ontvetten met verdunning of Super Cleaner. Goed schuren met grofte P24-P36 (let op: gebruik voor aluminium geschikt schuurpapier) tot een ankerpatroon van 50-75 micron. Het aluminium stofvrij maken. De 1e laag International primer binnen 4 uur na het schuren aanbrengen volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

Lood

Ontvetten met verdunning of Super Cleaner. Oppervlak zorgvuldig schuren in de grofte P24-P36 tot een ankerpatroon van 50-75 micron. Het lood stofvrij maken. De 1e laag International primer binnen 4 uur na het schuren aanbrengen volgens de adviezen in  de technisch informatiebladen.

Zink/gegalvaniseerd staal

Tweemaal zeer zorgvuldig reinigen met Super Cleaner. Grondig schuren met grofte P24-P36. Reinigen met verdunning.  De 1e laag International primer binnen 4 uur na het schuren aanbrengen volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

Onderstaand de werkwijze voor het voorbehandelen van de verschillende oppervlakken.

Staal

Ontvetten met verdunning of Super Cleaner. Stralen met grit tot SA2½. Indien  stralen niet mogelijk is, het oppervlak ijzerrein maken door middel van schuurschijven P24-P36 tot een vlak, schoon en helder metalen oppervlak met een ankerpatroon van 50-75 micron. De ondergrond stofvrij maken. De 1e laag International primer binnen 4 uur na het schuren aanbrengen volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

Roestvast staal

Ontvetten met verdunning. Stralen tot een ankerpatroon van 50 micron is bereikt.  De ondergrond stofvrij maken. De 1e laag International primer binnen 4 uur na het schuren aanbrengen volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

Gietijzer

Ontvetten met verdunning of Super Cleaner. Stralen met grit tot SA2½. Indien  stralen niet mogelijk is, het oppervlak ijzerrein maken door middel van schuurschijven P24-P36 tot een vlak, schoon en helder metalen oppervlak met een ankerpatroon van 50-75 micron. De ondergrond stofvrij maken. Verzeker uzelf ervan dat alle tekenen van corrosie (bijvoorbeeld ijzeroxide en ijzersulfaat) compleet verwijderd  zijn voor het aanbrengen van een International primer, volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

•Op een dergelijke ondergrond vormen zich zinkzouten, die tot onthechting van het verfsysteem kunnen leiden.

Goed reinigen is essentieel, echter vanwege het risico op zinkzouten kan een optimale hechting niet gegarandeerd worden. Dergelijke ondergronden bij voorkeur stralen.

•Voor elke ondergrond geldt dat op het moment van het aanbrengen van de eerste laag, het oppervlak schoon,

droog, vet- en stofvrij dient te zijn

Polyester (gelcoat) 

Ontvetten met verdunning of Super Cleaner. Goed schuren met grofte P180. Stofvrij maken. International primer aanbrengen volgens de adviezen in de technisch informatiebladen.

Kaal hout/Multiplex

Glad schuren met P80-P180 gevolgd door P280. Verwijder schuurresten door afborstelen of afstoffen. Goed afnemen met verdunning om al e schuurresten te verwijderen en te ontvetten. Het oppervlak vol edig laten opdrogen voordat u de voorgeschreven producten aanbrengt die geschikt zijn voor applicatie direct op hout.

Oliehoudende houtsoorten zoals bijvoorbeeld Teak

Het oppervlak zorgvuldig ontvetten met de daarvoor aanbevolen verdunning om ervan verzekerd te zijn dat al e oliën zijn verwijderd. Glad schuren met P80-P180 gevolgd door P280. Nogmaals goed afnemen met verdunning om al e schuurresten te verwijderen. Het oppervlak vol edig laten opdrogen voordat u de voorgeschreven producten aanbrengt die geschikt zijn voor applicatie direct op oliehoudende houtsoorten.

Reactie's (0)

No comment

Add a comment

You need to Login to add comments.

Close