Close

Archives

Laatste berichten

Hoe kies ik de juiste antifouling?
Antifouling is speciale verf waar biociden, koper,  en aangroeiwerende middelen zijn toegevoegd. Deze middelen...
op jan. 21, 2018 | door Klantenervice
Handleidingen de IJssel Coatings
Overzicht van alle handleidingen van de IJssel producten.
op jan. 21, 2018 | door Klantenservice
Wat is osmose?
Wat is osmose, en wat kan je er aan doen. In dit artikel gaan we kort in op de oorzaken, het herkennen en behandelen...
op jan. 21, 2018 | door Klantenservice

Verfsoorten

Geplaatst op: jan. 21, 2018 | Auteur: Klantenservice | Categorieën: Algemene informatie

Welke soorten verf zijn er? Handige informatie die u kan helpen bij het kiezen van de juiste verf. We hebben de belangrijkste verfsoorten voor je op een rij gezet:

Verfsoorten

Verfsoorten

Welke soorten verf zijn er? Handige informatie die u kan helpen bij het kiezen van de juiste verf. We hebben de belangrijkste verfsoorten voor je op een rij gezet:

Acrylverf:

Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel ‘watergedragen verf’) die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.

Alkydverf:

Alkydverf is ook duurzaam en kras- en slijtvast. De verf droogt echter minder snel dan acrylverf. Na het schilderen blijft er een tijdje een verflucht hangen. Kwasten en gemorste verf moeten worden schoongemaakt met een verfverdunner, zoals terpentine (White Spirit) of een speciale kwastreiniger. Alkydverf is geschikt voor gebruik binnen en buiten.

Traditionele alkydharsverf:

Een alkydharsverf is een verf met een alkydhars als bindmiddel. Verven die met een alkydhars zijn gemaakt, moeten verdund worden met terpentine of andere oplosmiddelen.

High solid verf:

Een high solid verf is een alkydverf met een groter deel vaste stoffen dan in normale alkydverf. Alle verfsoorten bestaan uit vaste stoffen, verfpoeder en een vloeibaar deel. Het vloeibare deel is bij high solid verf een lijnolie of alkydhars, zoals terpentine. Omdat dit deel bij high solid verf kleiner is dan bij normale alkydverf, verdampen er ook minder oplosmiddelen tijdens het schilderen. Dit zorgt ervoor dat high solid verf minder sterk geurt. Ook is deze verf minder belastend voor het milieu. High solid verf moet echter wel anders worden aangebracht dan reguliere alkydverf. Breng high solid verf dikker aan, op een niet te warme dag (maximaal 25 °C) en geef hem meer tijd om goed te drogen.

Alkydemulsie:

Een alkydemulsie wordt gemaakt met een alkydhars die door een chemische behandeling in water geëmulgeerd kan worden. Bij emulgeren worden de vloeibare bindmiddeldeeltjes zeer fijnverdeeld in water. Hierdoor is een alkydemulsie met water te verdunnen.

Acrylaat(dispersie)verf:

Hierbij is het bindmiddel een acrylaathars die in water is gedispergeerd. Dispergeren is het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes in water. Ze zijn dus met water te verdunnen. Acrylaten vergelen minimaal.

Lijnolieverf:

Bij lijnolieverf is het bindmiddel gemaakt van lijnolie. Lijnolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf was tot na de Tweede Wereldoorlog de standaard. Door de opkomst van de chemische industrie werd daarna al gauw de sneller drogende alkydharsverf populairder.

Polyurethaan dispersie:

Polyurethaan dispersie wordt vaak afgekort tot PU. PU komt zowel voor in verf, als in vernis, zoals parketlak. Hierbij is het bindmiddel een polyurethaanhars (soms in combinatie met een acrylaat) die in water is gedispergeerd. Tijdens het dispergeren worden vaste bindmiddeldeeltjes zeer fijnverdeeld in water, waardoor ze met water te verdunnen zijn. De kenmerken van polyurethaan zijn met name de hoge slijt- en krasvastheid.

Hybrideverf?

Een hybrideverf is een verf waarbij een bindmiddelcombinatie wordt gebruikt van acrylaathars met een alkydhars of alkydemulsie. De positieve eigenschappen van beide bindmiddelen komen op deze manier samen in een verf. Meestal bevatten hybrideproducten echter meer acrylaathars, waardoor je hem in grote lijnen kunt vergelijken met acrylaatdispersieverf. In de meeste gevallen is een hybrideverf waterverdunbaar.

Latex?

Latex wordt al heel lang als productnaam voor muurverf gebruikt. De eerste muurverven werden gemaakt van rubber van de rubberboom. De productnaam ‘latex’ is afgeleid van het rubber dat ze voor de verf nodig hadden. Anno nu worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor het maken van watergedragen muurverf. Ze lijken echter nog wel een beetje op de oude latexverf. Vandaar dat deze naam nog steeds gebruikt wordt. Latex wordt vaak ook gebruikt als verzamelnaam voor muurverf. Technisch zit er dus ook weinig verschil tussen muurverf en latex.

Reactie's (0)

No comment

Add a comment

You need to Login to add comments.

Close